Les 5: Aandachtspunten bij haalbare doelen stellen

Doelen stellen én ernaar streven kan best lastig zijn voor leerlingen. Vaak schrijven ze dingen op als “goede cijfers halen. Slagen.. Overgaan. Rijk worden. Grote villa en sportauto”. De doelen zijn vaak te groot en vaag, waardoor ze er eigenlijk niks voor doen om ze te behalen.

Een aantal valkuilen op een rij:

1. Te vage of te grote doelen stellen

2. Je doelen alleen bedenken en niet opschrijven, hierdoor wordt het gewoon een van de zoveel gedachten die je op een dag hebt en zal er weinig gebeuren.

3. Alleen het eindresultaat willen hebben en je daarop focussen en daardoor vergeten haalbare tussendoelen te bedenken om naar het einddoel toe te werken. Daardoor is de eerste trede van de ladder naar hun doel te groot en doen ze niks….Zie het rechter mannetje op de afbeelding hierboven. Dat is ook precies de reden waarom een ontwikkeldoel voor meer succes zorgt dan een prestatiedoel.

Haalbare doelen stellen én behalen is dus best een kunst. Dat komt vooral doordat je een bepaalde gedragsverandering moet aanbrengen. Gedrag veranderen vraagt om continuïteit, doorzettingsvermogen, kleine stapjes, een duidelijk doel én van je discipline uiteindelijk nieuwe gewoonten/routines maken. Je wilt namelijk iets veranderen in je leven. In het begin kost dat moeite, tijd en energie.

Het is belangrijk om comfortabel te worden in het oncomfortabel zijn…nieuwe dingen leren is in het begin namelijk vaak oncomfortabel. Terugvallen in oud gedrag is dan al snel een valkuil…

Aandachtspunten bij haalbare doelen stellen:

 • Doelen geven je leven richting

 • Als je het idee hebt dat je je doel niet kan bereiken, pas dan de stappen er naar toe aan en niet je doel.

 • Focus op de weg naar je einddoel in plaats van op het resultaat. Zorg er dus voor dat je een leerdoel/ontwikkeldoel hebt ipv een prestatiedoel. Een ontwikkeldoel zorgt voor een succesvoller resultaat, omdat je je op het ontwikkelen van kennis en vaardigheden richt in plaats van op het resultaat.

 • Fouten maken is noodzakelijk om vooruit te komen.

 • Je doel opschrijven vergroot je kans op succes met 50%!

 • Een mens is een product van zijn gedachten, wat je denkt wordt je -Mahatma Gandhi-
  Coach jezelf daarom op een positieve manier! Mindset is heel belangrijk, helemaal op moeilijke momenten
  • Vertel je doel aan anderen. Deel je doel met anderen. Dat zorgt ervoor dat je ook sneller in actie komt.
  • Zet deadlines voor jezelf, zodat je gedwongen wordt om ermee aan de slag te gaan.
  • Zorg ervoor dat je feedback krijgt op weg naar je doel. Stel vragen over hoe iets moet, kan, mag. Dat helpt je vooruit te komen. Check ook of je op de goede weg bent en stuur bij waar nodig.
  • Bedenk van te voren wat je tegen kan komen op weg naar je doel. Op welke momenten kan je het moeilijk krijgen en zal je misschien wel de neiging krijgen ermee te stoppen? En wat kan je op die momenten doen?

  • Een duidelijke WHY is waardevol. Hoe helderder je hebt waarom dit doel belangrijk vindt om te bereiken, hoe meer motivatie en doorzettingsvermogen je zal hebben om hem daadwerkelijk na te streven.

In dit filmpje leg ik aan leerlingen uit hoe zij ervoor kunnen zorgen dat ze op de juiste manier doelen stellen.